Dom quote

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The Michelin Guide has consistently awarded more stars to Tokyo dining establishments than any other city in the world. I created this blog as my personal Tokyo restaurant guide, but I hope you will also enjoy reading it. If you have been to any of the same places feel free to leave some comments about your own experiences.



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Tuesday, 17 June 2008

Aburiya, Aoyama 炙家 風土 青山

Much to the relief of those readers who are pestering me to write about more Japanese restaurants I am seriously knuckling down to the job. I recently took some visitors from Australia to a very atmospheric izakaya called Aburiya located just down the lane from Kinokuniya supermarket in Aoyama.

While we were waiting for our beers, our waiter brought out half a head of cabbage and some little dishes of dipping oil with sesame and salt. I thought munching through it was going to be a trial but actually, paired with the oil, it was delicious. In fact, this was the best dish of the evening. We ordered a set menu which seemed to cover the basics. We started with a raw tofu which was topped with some chopped spring onion and I found quite tasty especially with a bit of soy sauce. Then a little brazier with glowing charcoals was brought out for us to cook the rest of our food on (much to the horror of one of the members of our party who plainly did not agree with the idea of being asked to do the cooking!).

We were then brought out a succession of little dishes - a green salad with ponzu dressing, a very thinly sliced beef that you could hardly pick off the brazier, raw vegetables, another sliced meat topped with chopped onion and some dried fish (which my dearly departed ginger tomcat back home would have gone nuts over). On the side I also ordered some scallops which were served in the shell, but they could only manage to rustle up three for our table of four, and it wasn't until we had finished the first one that our waiter told us were meant to cook them. I actually thought they tasted great raw. In closing we were offered the choice of either soba or rice, but we each had to choose the same thing as clearly the concept of preparing soba AND rice is something the kitchen couldn't handle.

Whilst I am by no means as negative as the member of my party who said she had "tasted roadkill better than this", I had to agree that the overall experience left me quite disappointed. My main "beef" is that the beef was not good. It was oily and tasteless and way below my expectation of prime Japanese beef (supposedly what we were being served), which is usually amazing. Perhaps we didn't know what to order, but our waiter was not particularly interested, friendly or helpful. For example, when I tried to order the oysters that were on the menu I was just told they didn't have them and he walked off. Personally I think there are way better izakaya than this to be sampled and I look forward to writing to you about them.

炙屋 (青山)

このブログの読者の中には、どうして和食は紹介されないのかと思っている方もいらっしゃるだろうが、これからはジャンルを問わないレストランをたくさん紹介していこうと思う。だからという訳じゃないが、今回はオーストライアから来た友達をスーパー紀伊国屋(青山)のすぐそばにある「居酒屋」に連れていくことにした。

ビールを待っている間に「お通し」として半玉の生キャベツがだされた。これをゴマと塩のオイルにつけて頬張った。生キャベツを食べるということに慣れ親しんでなかったのでどうか思ったが、実際に食べてみるととても美味しかった。まさか、これがこのレストランで一番おいしいものだったとは思いもよらなかった。私たちはセットメニューを選び、最初にネギにすこし醤油をかけた豆腐を食べた。そして、炭火が用意されこれをつかって出されてくる料理を自分で作るのだ。なんとも楽しいそうだが、海外から来た友達には、お金をはらって自分で料理しないといけないことに納得がいかないらしい。

この後、ポン酢ドレッシングのグリーンサラダと薄切りの牛肉が出された。これは気をつけないとすぐに焦がしてしまうほどの薄切りだった。この後も、生野菜に違う種類のスライスされた肉と魚の日干しなどがだされた。オーストラリアなら用心深い猫でもこの日干しをみたら狂ったように喜ぶだろう。単品でホタテ貝を注文し、人数分だしてもらった。残念なことにこれらを食べ終わったころ、これらは特別で火で炙って店員が調理してくれるはずだったことを店から聞かされた。確かに少し生臭さがあるなとは思っていた。話をコースにもどすが、そばかご飯を選べるようになっていたので、私たちは、おのおのそばがご飯に迷っていた。よくよく考えてみるとそばとご飯をそれぞれ用意するのは作る側にしてみれば、大変なことである。お互いを待たせないで同時に食事するにはみんなが同じものを注文せざる得ないのでないかと思ったのは、私たちの考えすぎだろうか?

一緒に食事した友人は、「よく調理された動物の死骸の方がここよりおいしかった。」などと皮肉を言ったが、私はそれほど悪い評価はしていない。ただ、期待していたものとは懸け離れていたことは残念に思う。確かにメインの肉は脂が多く、特に味もない。これまで日本で食べたほとんどの牛肉はとてもおいしく期待に背かれたことはなかった。もしかすると外国人の私たちは、お勧めなどが分からず間違ったものを注文してしまったかも知れない。ただ、店員から特に説明もなくでもなく、私たちに興味をあまり示さなかったので選択肢はあまりなかったように思う。例えば、カキを注文しても売り切れてしまったことだけを知らされたまま、代わりになるような料理を勧めてくれることなく店員は立ち去った。これに懲りずに他の「居酒屋」にも足を運び、今度はよいお店を紹介できればと思う。


http://www.wid.co.jp/tenpo/fudo-aoyama/
http://r.gnavi.co.jp/a299300/
Tel: 03-5770-5039

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