Dom quote

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The Michelin Guide has consistently awarded more stars to Tokyo dining establishments than any other city in the world. I created this blog as my personal Tokyo restaurant guide, but I hope you will also enjoy reading it. If you have been to any of the same places feel free to leave some comments about your own experiences.



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Sunday, 20 July 2008

Fureika, Higashi-Azabu 富麗華 東麻布

Fureika is the fussiest Chinese restaurant I have ever been to. Nothing is brought straight to the table. Rather, like an air-express freight logistics hub, food is brought from the kitchen to a special counter where deliveries are separated, put onto separate plates and sent to their final destinations. This is even done with the tea, which is filled and refilled at this special station in the dining room. I watched, fascinated at this spectacle of process management. The way the food is served is also impeccable. I have never had tea served as gracefully in a Chinese restaurant before. Not a drop even came close to the tablecloth!

For 3,300 yen you can order a yum-cha set for lunch. There are more expensive sets available such as a 6,000 yen shark-fin lunch set. I think that is a lot to pay for a lunch set at a Chinese restaurant but then again Fureika has earned itself a Michelin star. With the curtains closed the elegant dining room is quite dark but this created a quite nice atmosphere on a blazing hot summer's day. The trio of ladies striking up some Chinese tunes now and again also added to the soothing atmosphere.

But I did not come for the atmosphere or the logistics. The first item on the set was a plate with a few small pieces of barbecued pork and a couple of small pieces of cucumber. My dining partner speculated that this was the "amuse", but I had to confirm that this was indeed the first course. This was followed by a fried prawn croquette, a small fried radish cake and a steamer with a shu mai, prawn dumpling and vegetable dumpling. Whilst the dumplings and radish were good, the prawn croquette was the best I have tasted. This was followed by asparagus in special sauce. On the way to the serving station the chef came out and showed us the plate of green asparagus which looked rather modest. We were actually wondering where the other plate was, but to our surprise, this was divided into two before it was served to us. It was at this moment that it really hit us. This place is kind of stingy. After that came a small dish of yakisoba. The final act was a dessert which was a black sesame pudding.

I'm afraid to say that, even permitting for the divine prawn croquette, I was a little disappointed. Not in the quality of the food, which is very high, or the service, which is lovely, or in the overall setting or level of refinement. There just isn't enough food. I really am not the kind of person that thinks you need an enormous serving to call it a good lunch or dinner. I am far more interested in the quality than the quantity of food. But these servings of very typical Chinese dishes felt like rations, and Michelin star or not, I'm not sure that's the way to do it.

中国飯店 富麗華 (南麻布)

富麗華はこれまで私がいった数多くのレストランの中でも最もに活気のあるところだった。レストランはまるで空港の滑走路のように、あらゆる方向からお皿が飛び交って、台所からテーブルに運ばれてくるまでに複雑なルートがあるようだ。例えば、台所から出てきた料理は、店員によって一度小さなお皿に分けられて、そこからさらにどのテーブルに運ばれるかにより新たな場所に移動されているように見えた。お茶も同様に、大きな容器からちいさなお代わり専用の容器に移されたりなど、見ているだけでその作業に魅了された。またサービスも火のうちどころがなく、お茶の入れ方まで最良の気配りがされていた。テーブルクロスに一滴もこぼさずかつ優美に注いでくれるのだ。

3,300円でランチ・ヤムチャセットを注文したのだが、これ以外にも鮫のヒレセットが6,000円で楽しめる。ただ、ランチにそれほどのお金をかけるというのもどうかと思うが、ミッシェランガイドにこの中華レストランが載っていることを忘れてはいけない。カーテンを閉め切って、やや薄暗く調整されている店内はどことなくエレガントで真夏の暑い日にはちょうど良いかもしれない。また近くにいた3人の中国人の女性たちが、耳障りのよい中国語で優雅に話しているのがさらに場を盛り上げてくれているかのように思え、耳を聞きたてた。

ここからが本題で、決して私はここにお皿が飛び交うところや優雅に聞こえる中国語を聞きにいた訳ではない。最初にだされたのが、豚とバーベキューソースに二切れのきゅうり。これがアミューゼだと言い切る、食事仲間に反対した私が間違っていたとわかったのは少しあとのことであった。この後に続いて、クルマ海老のコロッケ、大根を揚げたものと蒸し器のままだされてきたシュウマイと盛りだくさんに続いた。シュウマイや大根をあげたものもとても美味しかったが、特に私の舌を驚かせてくれたのはクルマ海老のコロッケである。このあとに特別なソースで味付けされたアスパラガスも小さなエピソードにより忘れられなくなった。シェフが、お皿に乗せてアスパラガスを私たちのテーブルまで持ってきて、見せてくれたのだ。その小さなアスパラガスをみながら、これが二人分なのかと思っていたら、またシェフが今度は二皿を手にして戻ってきた。どうみてもさっき見せてもらったアスパラガスを二つに切って二皿にしたようにみえた。そして、なんとももったいないが、この瞬間私はこのレストランへの印象を悪くした。この後に、小さなお皿で焼きそばが出されたあと、デザートの黒ゴマプリンでコースが終了した。

確かにクルマ海老のコロッケはこれまでに味わったことのないくらい美味しい一品ではあった。また、サービスから料理の質まで何をとっても申し分はなかった。ただ、料理の量がとことん少ない。決して私は、質より量を重視する人間ではないが、終始、味を楽しむことすらできないほど量が少ないのはどうだろうか。このレストランがミッシェランガイドに載っているという事実はさておき、これが正しいやり方なのかは私には疑問である。

Tel: 03-5561-7788
http://www.chuugokuhanten.com/storefureika/

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