Dom quote

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The Michelin Guide has consistently awarded more stars to Tokyo dining establishments than any other city in the world. I created this blog as my personal Tokyo restaurant guide, but I hope you will also enjoy reading it. If you have been to any of the same places feel free to leave some comments about your own experiences.



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Sunday, 20 January 2008

Meat-ya, Asagaya ミート屋 阿佐ヶ谷

Asagaya has two interesting features, a long tree lined avenue starting at the train station and a covered shopping arcade (shotengai) that runs parallel almost all the way. It's not really a place that you would visit unless you had a good reason but once you're there you will discover that it's a remarkably pleasant locale. In the middle of the shotengai is the most amazing little spaghetti shop. There is but one dish on the menu - spaghetti with meat sauce. This is not just your everyday meat sauce mind you. This ultra rich, dark bolognaise style sauce is simmered for about a day before being served with your choice or soft boiled egg and/or fried eggplant. Before the sauce is ladled on the pasta (a linguine) is cooked ramen style using a bamboo strainer and then tossed with lashings of butter and parmesan cheese. The final result is quite delicious and well worth the lengthy wait; the restaurant is tiny and there is always a line so I would aim to get there either early or late!

ミート屋 (阿佐ヶ谷)

阿佐ヶ谷には私にとってふたつの興味深いものがある。ひとつは長い並木道ともうひとつはそれに平行して駅から長く伸びてゆくアーケードに囲まれた商店街だ。一見、何かの用事がない限り決して足を運ぶことはない所と思われるかも知れないが、実際に行ってみると意外な発見ができなかなか面白い空間である。そして、この商店街の中に美味しいスパゲティ・レストランがあり、メニューにはミートスパゲティがあるのみだ。だが、ただのミートスパゲティではない。ボロネーゼ風のソースはリッチで濃く、じっくりと弱火で丸一日かけて煮込んだものだそうだ。そしてトッピングにはゆでたまごか茄子を揚げたもののどちらかを選ぶことが出来る。パスタ(リングィー二麺)はまるでラーメンのように丹念に竹のろ過器でお湯が切られ、そのあとバターとパルメザンチーズが加えられた後、ミートソースが丁寧にかけられてゆく。パスタの味だが、とても美味しくて長い時間待たされたことも忘れてしまうほどだ。レストランは比較的小さく長い列がいつも出来ているようなので、早い時間にいくが遅い時間にいくことをお勧めする。

http://tokyo.gourmet.livedoor.com/restaurant/info/319379.html
Tel: 03-3315-3104

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