Dom quote

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The Michelin Guide has consistently awarded more stars to Tokyo dining establishments than any other city in the world. I created this blog as my personal Tokyo restaurant guide, but I hope you will also enjoy reading it. If you have been to any of the same places feel free to leave some comments about your own experiences.



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Wednesday, 10 September 2008

Tanger, Takanawa ダンジェ 白金高輪

Tanger had been recommended to me on more than one occasion and I have to say that after visiting recently for dinner I can understand why people would find it intriguing. Firstly the building itself is quite unique - fake Tudor on the exterior but fitted out on the inside with an Islamic motif and looking out onto a pleasant courtyard garden. I would expect nothing less post-modern in central Tokyo!

The menu is also fairly interesting, offering a mix of Frenchy/ North African style dishes. It's kind of hard to pin down a definite controlling idea in the menu which comprises an eclectic assortment from foie gras to morrocan salads to quiches to cabbage rolls. Actually I have to admit that, given the name of the restaurant, I thought the menu was going to be exclusively Moroccan. I had promised my dining partner not to drag her along to yet another French restaurant, and I had a hard time convincing her that I hadn't tricked her when the waiter told us the menu was basically "French".

I ordered foie gras for my entree and duck with lentils for my main, whilst my dining partner ordered a terrine for entree and cabbage rolls for her main. The food was fairly good overall but I do have some gripes. First of all, the foie gras really was stingy - just a few scrapings of foie gras, as can be seen in the picture. For 1,500 yen I think that it's a bit rich. Also whilst the duck was tender and the lentils had been nicely simmered with lardons, I think that 2,800 yen is too much for that dish. The lentils tasted pretty much like a stew that I cook for myself at home. There's nothing wrong with that except I think for a main dish costing that much you should expect a bit more gastronomy and a bit less home cooking. The prices for my courses versus what was served really are flirting with the pretentious.

One last gripe is that when it came time to pay I found they didn't accept American Express. How on earth can a serious restaurant not accept Amex? Well of course I know why they don't, but I'm afraid that it left me with the impression that the owners really have too keen an eye on the money.

タンジェ (白金高輪)

これまでに何度かタンジェを薦められてきたが、ここで夕食をして初めてどうしてこれほど多くの人から薦められていたのか分かった気がした。レストランの建物からユニークで、外観は偽物のチューダーではあるが、イスラム文化をモチーフにしたインテリアから中庭が見えるようになっており雰囲気はとてもよい。東京という街のポストモダン(進歩主義)に似合うレストランだといえる。

メニューはフレンチと北アメリカンスタイルと珍しいコンビネーションを用意している。少しメニューを紹介すると、フォアグラ、モロッコスタイルのサラダからキーシュにキャベツロールなど方向性がつかめない。ただ、レストランの名前からしてメニューはどうもモロッコ料理に力を入れているように思う。ただ今回、私の食事友達にフランス料理以外の食事をしようと約束をしただけに、ここのウェイターからメニューは基本的にフレンチだと聞かされた時は少し戸惑った。

私は前菜にフォアグラ、メーンに鴨とレンズ豆を、食事友達はティフリーを前菜に、メーンにはキャベツロールをそれぞれ注文した。食事は全体的に美味しかったが少し不満に思ったことがあった。1500円のフォアグラのボリュームがとても少なく写真を見ていただいたらそれは分かると思う。鴨肉は柔らかくレンズ豆もベーコンとゆっくり煮込んであり美味しかったが2800円は少し高い気がした。あえて書くと、レンズ豆は自分で作ったシチューの具とさほど変わりがなかった。もちろん、美味しくなかったわけで決してないが、この値段のメーンデッシュなら家では作れそうにないようなもので、もう少し期待させてもらってもよいのではないと思う。このクラスのレストランなら、金額に似合う価値のある料理とは残念だが思えなかった。

最後に苦言を言わせていただくとアメリカンエキスプレスカードが使えないことだった。よいレストランと定義されるお店にアメリカンエキスプレスが使えないところはないのではないか。どうして使えないのかは十分分かっている。レストランのオーナーさんがクレジット会社への手数料が高いことを理由にカードが使えないのはどうかと思った。

Tel: 03-3449-4166
http://www.tanger.jp/

1 comment:

lennon said...

you are spot on. It is at least 10% overpriced, and very annoying to boot.